Kérdés esetén keress bizalommal! +36-20/2209858

Dugvilla, dugalj

A dugvilla és a dugalj


az elektromos áramkörökre használt alkatrészek közé tartozik. Mindkettő funkciója az elektromos kapcsolat létrehozása, azonban eltérő alakúak és célokra használjuk őket.

A dugvilla, vagy más néven villás dugó, egy kétágú, illetve háromágú dugasztó, amelynek két, vagy három ága az elektromos készülék bemenetének kialakításának megfelelően, különböző méretű. A dugvilla általában a háztartási készülékekben használatos, például hűtők, mosógépek, számítógépek, illetve mobiltelefon töltők csatlakoztatásához. A dugvilla jellemzően 230 Voltos szabványnak felel meg, de 110 Voltra is találhatók belőle.

A dugalj, vagy más néven konnektor vagy aljzat, egy olyan elektromos kapcsoló pont, amelynek célja az elektromos berendezések csatlakoztatása az elektromos hálózatra. A dugalj lehet fali vagy asztali kivitelű. A fali dugaljakat általában rögzítik a falra, míg az asztali dugaljakat asztalra, vagy más felszínre helyezzük el. A dugalj lehet egy- vagy érintkezős is, és az érintkezők száma megegyezik a dugvilla érintkezők számával. A dugalj szintén szabványos, és az általánosan elfogadott szabvány a Schuko, amely 230 Voltos kiépítésű.

A dugvilla és a dugalj szorosan összefügg egymással, hiszen csak együtt képesek biztonságosan működni. A dugvilla beillesztése a dugaljba megszakítja az áramkört és megakadályozza az elektromos áram átfolyását, amíg az elektromos készülék nincs működésben. Az elektromos áram megjelenése akkor történik meg, amikor a dugvilla és a dugalj kapcsolatba kerülnek egymással.

Általánosságban elmondható, hogy a dugvilla és a dugalj a mai elektromos eszközök nélkülözhetetlen alkatrészei. A pontos méretek és a szabványosság biztosítja az összes elektromos készülékek biztonságos és hatékony működését a mindennapokban.


43termék 143
43termék 143
Szűrés
Szín
Típus 1