Kérdés esetén keress bizalommal! +36-20/2209858

BLOG

Elektromos mérőműszerek használata

2019.03.29 10:00
Elektromos mérőműszerek használata

Digitális mérőműszerek használata általános mérésnél.

Digitális mérőműszer.

 

Ez egy általános leírás a digitális mérőműszer.

Az analóg mérőműszerek pontosságát messze meghaladja a digitális, könnyebb az értékeket leolvasni ezért terjedtek el kiszorítva az analógót.

Amit ránézünk a készülékre rögtön szembetűnik a kijelző. Érdemes megnézni hány számjegyű esetleg hány soros.

Középen helyezkedik el a forgókapcsoló, amivel ki tudjuk választani mit szeretnénk mérni és milyen tartományba.

A készülékekhez adnak műszer zsinórt, amivel a mérendő felületre kivezetésre rá tudunk mérni.

A digitális mérőműszereknek szükségük van áramforrásra, amit a készülék belsejében helyeznek el. Ez legtöbbször elem. A mérés befejezése után a készüléket kapcsoljuk ki.

Ha a kijelzőn megjelenik egy akkumulátor szimbólum akkor az elem kezd lemerülni és ki kell cserélni.

A mérőzsinórt a készülék alján lévő aljzatokba kell csatlakoztatni a készülékhez mellékelt használati utasítás szerint. A csatlakozás függ attól mit szeretnénk mérni.

Minden készüléknél van egy ajánlott működési hőmérséklet, illetve tárolási hőmérséklet. Ettől eltérni nem érdemes mert a készülék károsodhat, a pontosságát befolyásolhatja.

A készülékek automatikusan jelzik a polaritást ha megfelelően csatlakoztattuk a merőzsinórt.

Általánosan a következő mérési lehetőséget biztosítanak a készülékek:

Egyenfeszültségmérés, váltófeszültségmérés, egyenáram, váltóáram, ellenállás, kapacitás, frekvencia, dióda, tranzisztor. Ettől készülékek eltérnek típustól függően. Ezért érdemes vásárlás előtt tüzetesen átnézni a készülék adatlapját. Vásárlás előtt pontosan határozzuk meg mire is szeretnénk használni a multiméterünket és milyen pontos legyen.

Speciális tulajdonságuk amiket általános felhasználó nem valószínű, hogy használ:

A készülékek új generációjánál megjelent esetenkénk a mért értékek grafikus kijelzése a kijelzőn. Jelentősége akkor van ha több értéket szeretnénk kiértékelni.

Ennek a továbbfejlesztett változata amikor ezeket az értékeket elmenti és az későbbi időpontban előlehet venni kiértékeléshez.

Az ilyen készülékeket  már elláthatják USB csatlakozási lehetőséggel igy azt számítógépre csatlakoztatva azon ki értékelhetjük az eredményeket archiválhatjuk és egy későbbi időpontba újra megnézhetjük esetleg összevethetjük egy másik mérési eredménnyel.

Most kezdenek elterjedni azok a készülékek amelyek bluetooth kapcsolat révén az okostelefonnal kapcsolatba lép. Ezeknél a készülékeknél a telefonra letöltjük az alkalmazást majd összepárosítjuk a telefont és a multiméterünket. Ezután a mért eredményt a telefonon megtudjuk jelenteni ha kell elmentjük illetve az internet segítségével elmenthetjük felhőalapú szolgáltatásra, vagy ha kell a terepen  mért eredményeket elküldhetjük egy távolabbi számitógépre kiértékelésre vagy tárolásra.

Bármilyen készülék használata előtt olvassuk el a használati utasítást és azok betartása mellet használjuk a készülékünket.


Itt tekintheti meg mérőműszer ajánlatunkat.