Kérdés esetén keress bizalommal! +36-20/2209858

BLOG

Autórádió vásárlás tippek

2020.01.23 07:23
Autórádió vásárlás tippek

Milyen szempontok alapján válasszunk autórádiót? Hiszen egy autórádió vásárlása nem hónapokra, hanem hosszú évekre történik. Sőt, egy jó autórádióhoz annyira ragaszkodunk, hogy akár több autócsere után is kitartunk mellette. A kérdés már csak az, hogy hogyan vásároljunk fejegységet? Mik a választás szempontjai, milyen jellemzőkre fókuszáljunk

Autórádió vásárlás tippek

 

Milyen szempontok alapján válasszunk autórádiót? Hiszen egy autórádió vásárlása nem hónapokra, hanem hosszú évekre történik. Sőt, egy jó autórádióhoz annyira ragaszkodunk, hogy akár több autócsere után is kitartunk mellette. A kérdés már csak az, hogy hogyan vásároljunk fejegységet? Mik a választás szempontjai, milyen jellemzőkre fókuszáljunk?

 

Ha jó döntések sora vezet a végső választáshoz, akkor egy olyan társat kapunk, melynek zenéje sok-sok úton át elkísér minket, megfűszerezi a vezetés örömét, kiváló hangzással ajándékoz meg minket, miközben növeli a komfortérzetünket: úgy érezzük majd, hogy a tökéletes autóban ülünk, prémium kiegészítőkkel körülvéve.

Amire fókuszáljunk: A hang minősége

Sokan követik el azt a hibát, hogy nem a megfelelő kérdésekre fókuszálnak. Sok apró kiegészítő, látványelemek, teljesítmény, minőségjavító alkalmazások, és ehhez hasonló dolgok terelik el a figyelmüket a lényegről, amiért egy autórádiót megvásárolunk: a hangzásról!

Érdemes vásárlás előtt próbálgatni, tesztelni a hangot, hiszen az adott kereten, minőségi, anyagi kategórián belül legjobban hangzó autórádiót kell megvásárolnunk.

 

A hang tesztelésekor arra is figyeljünk oda, hogy az a hangszóró máshogy fog hangzani egy zárt térben, az autó utasterében. Emellett, ha azt tervezzük, hogy később erősítőt is szeretnénk hozzákötni az autórádióhoz, akkor a hangszínszabályzókat kapcsoljuk ki tesztelés közben.

A prioritások meghatározása

Ha nagyjából meghatároztuk a pénzt, ami a mozgásterünket adja, akkor el kell kezdeni felállítani egy fontossági sorrendet, hogy milyen alkatrészből milyen minőséget szeretnénk, illetve, hogy milyen extrákat használnánk ki, milyenre van szükségünk, mi felesleges, és melyik mennyire fontos, mármint pénzben mérve. Azonban elsősorban ne az extrákra fókuszáljunk, hanem a legfontosabb elemekre, például a fejegységre és a hangszórókra. Egymáshoz közel álló minőségi kategóriát válasszunk ezekből.

A márkanév

Sokan követik el azt a hibát, hogy nem figyelnek a márkára. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak a márkára koncentrálnak. Legyünk tudatosak! Egyrészt arra figyeljünk, hogy már ismert, megbízható márkákra szűkítsük le a kört. Érdemes utánajárni mások tapasztalatainak, megkérdezni az eladót, utána olvasni a teszteknek. Ugyanis egy olyan márka, melyeket az otthoni, házi szórakoztató elektronikában erősnek tartunk, jó tapasztalataink vannak vele, nem biztos, hogy az autókba tervezett eszközökben is erős. Tájékozódjunk, mielőtt elcsábít a név, de teljesen ismeretlen márkát se válasszunk.

A teljesítményről

A teljesítmény általában sok embert vezet félre. Néhány gyártó a magas teljesítmény ígéretével próbálta a maga oldalára állítani az autórádió vásárlókat. Ez azonban megtévesztő, de ennek ellenére a trükk jót tett nekik a konkurenciával szemben. Valójában nem szabad számítani egy autórádió esetében annak, hogy hány wattos. Ennek egyszerű oka van, minden autórádió limitált ebben a kérdésben, minden autóban 15-20A leadására képes kábel van elhelyezve. Minden autórádió valós teljesítménye körülbelül 4x15-20W, minden más csak ámítás.

Az extrákról

MP3 lejátszás

Napjainkban már elengedhetetlen az MP3 formátum, hiszen a legtöbben ebben a formában hallgatnak zenét! Ráadásul ezek az eszközök sokszor olyan minőségben vannak kialakítva, hogy a CD hangzást is felülmúlhatják.

minőségű esetben a hangminőségük képes lesz felülmúlni akár egy drágább CD-rádió hangját is

DVD olvasás és DIVX

A DVD olvasóval ellátott autóhifik annyiban tudnak többet az MP3 lejátszós rádióktól, hogy van videó kimenetük, ezért bármikor vásárolhatunk hozzá egy monitort, így az utasainknak egy komplett szórakoztató rendszer állhat rendelkezésükre.

 

A DVD olvasó funkcióhoz hasonlóan a DIVX kódolás előnye is az, hogy filmet is le tud játszani, ráadásul minden formátumban.

 

Ha úgy döntünk, hogy képernyőre is szükségünk van, mert szeretnénk filmeket is lejátszani az autónkban, akkor érdemes odafigyelnünk a képernyő minőségére is, és számításba kell vennünk azt is, hogy több irányból éri fény a képernyőt majd az autóban, így ne számítsunk moziélményre. Azonban hosszú utakon jól jöhet ez az extra, nemde?

 

SD kártya, pendrive- a modern adathordozók

Lássuk be, ezek az adathordozók már rég kiütötték a CD-ket. Mi szól a CD olvasó mellett? Egyetlen érv. Ha valaki kizárólag CD formában vásárolja meg kedvenc előadóinak zenéit, hagyománytisztelő módon, hiszen van, akinek külön élvezetet nyújt az, hogy eredeti CD-ről hallgatja a zenét.

De mindenki másnak ott az SD kártya, vagy a pendrive! Kevésbé sérülékeny, egyben felmásolunk rájuk annyi zenét, amit egy év alatt sem tudnánk végighallgatni, ezért aztán nem kell cserélgetni az adathordozókat!

Bluetooth

Magától értetődő, hogy egy Y-generációs vásárló már el sem olvasta a fenti bekezdéseket, számára Bluetooth magától értetődő! A telefonon Spotify, YouTube, ITunes és társai várnak kedvenc zenéinkkel, nekünk csak rá kell kapcsolódnunk, és mehet! Ráadásul a telefonbeszélgetéseket is kihangosíthatjuk! Fő a biztonság!